ROEIVERENIGING DE WHERE
een sportieve vereniging voor jong en oud

       GRATIS PROEFLESSEN!

2 minuten leestijd (389 woorden)

Verslag van de Waterlandtocht

(door Roeivereniging Naarden)

Op zondag 2 juni vertrokken 10 Naarden-roeiers naar Purmerend voor hun Waterlandtocht. Van de 16 boten die de tocht zouden varen, 'bevrouwden' wij er 2-en-een-half. Het eerdere 'hun' verwijst naar 'de Where', de Purmerendse roeivereniging, want ze hebben hun stempel duidelijk op de tocht gedrukt.

Waar vind je een tocht:

- waar je maar 1 keer hoeft te schutten om weer bij het beginpunt aan te komen
- waar bochten in zitten die te scherp en te smal zijn voor een C2 (met een wherry goed te doen ;)
- waar een overheerlijke rijsttafel een onderdeel van is
- waar perfect kaartenmateriaal wordt gegeven en toch
- waar tweederde van het veld verdwaalt?

Ja, de Where heeft ons en in totaal zo'n 62 roeiers uit heel Nederland iets bijzonders voorgeschoteld. Reisdoel was Varkensland, het geen-water-maar-ook-geen-land-gebied tussen Watergang en Ilpendam. Zelf zouden we vast meer het roei-equivalent van de gebaande paden gevolgd hebben.

Nu hadden we een gezellige afwisseling van schitterend weids en claustrofobisch smal water en toerisme via de achtertuinen in Monnickendam en Broek-in-Waterland. Het één nog oud-Hollandscher dan het ander. En dat is dan inclusief het weer. Als de kerk van Broek (1729) niet recent in gebruik genomen was als etablissement en expositieruimte hadden we deze tocht precies zo een paar eeuwen eerder kunnen varen.

De tocht was zo'n 30 km, maar werd door geplande uitstapjes wat langer, of door ongepland verdwalen zelfs veel langer. Dankzij goed navigatiewerk van Nahnya (combinatie van een kaart met info en een kaart met gps) zijn de twee Naardense boten niet verdwaald. De organisatie voelde ook wel nattigheid want de routebeschrijving vermeldt: "... probeer hier de officiële route te varen ...". Naast kluun- en peddelwerk waren er ook stukken 5 km tegenwind op-de-benen. Zo was alles afwisselend. Behalve de gezelligheid. Want het was een-en-al gezelligheid.

Als gewone toerist voel je je snel te veel (of zou je je dat moeten voelen), maar als roeier pas je zoveel beter in de plaatsjes die je aandoet. En natuurlijk is 'ontdekken' wel een groot woord voor iets dat zo dicht bij huis is, maar, niet-toerroeiende lezer, dit gun je echt iedereen die zich op normale dagen tot 'draaien bij de klok' beperkt.

RV Naarden

×
Blijf op de hoogte

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Al een account? Hier aanmelden
maandag, 15 juli 2024

Webredactie/kopij

Heb je nieuws of foto's
voor de website?

E-mail naar