De geschiedenis van PRV de Where

De oprichting: 1958
Henk Oosterveld en Klaas Ros namen het initiatief voor de informatie- en oprichtingsbijeenkomst op 2 oktober 1958. De uitnodiging voor de oprichtingsbijeenkomst stond in de plaatselijke krant. Het was in een zaaltje wat nu 'Het Hoedje van de Koningin' is. Er kwamen zo'n 50 belangstellenden op af en het eerste bestuur werd op die avond gekozen met Henk Oosterveld als voorzitter.
Er was nog helemaal niets: geen geld, geen boten en geen clubhuis; alleen een enthousiaste groep mensen die wilden roeien. In het begin werd een leegstaande loods van een augurken inleggerij langs de Where gebruikt. De club begon met 2 boten en op de eerste ledenlijst staan 31 leden. De contributie bedraagt 18 gulden per jaar.

De eerste jaren
In juni 1959 worden er voor het eerst wedstrijden geroeid bij de roeivereniging in Purmerend. De eerste 4 boten (de Beemster, de Schermer, de Purmer en de Wormer) worden gedoopt door de dochter van de burgemeester. De roeivereniging gaat dat weekend officieel De Where heten.
Eind 1959 moest de jonge vereniging alweer weg uit de loods en verhuizen naar het 'SKS- terrein' achter de veilinghallen aan de Where. De contributie moest omhoog naar 40 gulden per jaar, om de kosten van de nieuwe loods en de groeiende vereniging te kunnen dekken. De Where telt ondertussen ruim 80 leden. Met erg veel zelfwerkzaamheid en diverse schenkingen moet de 'nieuwe' loods geschikt worden gemaakt.
In 1960 sluit de Where zich aan bij de KNRB en in 1962 wordt de eerste echt nieuwe boot van de club, een overnaadse vier gekocht voor 4200 gulden: de Starnmeer.
In oktober 1962 organiseert De Where de eerste jeugdwedstrijden en kort daarna, in 1963, wordt de eerste Waterlandtocht gehouden. De roeiers van De Where gaan ook steeds vaker meedoen aan wedstrijden en toertochten in binnen- en buitenland.

Een nieuw clubhuis: 1969
Eind jaren 60 moest de club weer verhuizen. Het terrein op de
huidige plaats waar de Purmerrigeschiedenis prvdewhere 1ngvaart aansluiting vindt met de Where, wordt door de gemeente ter beschikking gesteld. De vereniging staat voor de enorme uitdaging om er een heel nieuw clubhuis te bouwen.Het bestuur met voorzitter Cor van der Mark, moet hemel en aarde bewegen om het project financieel rond te krijgen. Door veel zelf te doen, met sponsoring en ndere creatieve oplossingen (zoals een leerlingenproject voor de plaatselijke ambachtschool) lukt het. De hele inventaris van het oude clubhuis werd op de nieuwe vlotten geladen en met een motorboot naar nieuwe locatie gesleept.
In oktober 1969 wordt het gebouw feestelijk geopend door burgemeester Kooijman. De vereniging heeft dan inmiddels 200 leden en 40 boten.

Successen in de jaren 70 en verdere ontwikkelingen
De junioren jongens 17-18 worden nationaal kampioen in 1971. Daarna hebben nog velen successen behaald; hoofdzakelijk de junioren roeiers van De Where. De jaarfeesten met levende muziek en uitgebreide zelfgemaakte feestelijke buffetten worden vanaf dan jaarlijks georganiseerd.
In oktober 1983 bestaat De Where 25 jaar. Er zijn bijna 300 leden en 50 boten. Door de opbrengst van de Jubileumloterij kan er nog een C4 worden gekocht. In 1985 moest het clubhuis weer een stukje uitbreiden zodat er een acht in kon. In 1986 werd bij Laga in Delft onze eerste Acht de Purmerend gekocht.
geschiedenis prvdewhere 2Vanaf 1987 is de Purmer Rond Race georganiseerd bij de Where, waarvan slechts 1 keer met goed weer. Op het hoogtepunt met 60 deelnemende ploegen (ruim 300 deelnemers dus!) die het erg leuk vonden om in een vier ongeveer 1½ tot 2 uur lang in de stromende regen hun wedstrijdje te varen. Wegens het stoppen van de sponsor, 2 keer afgelasten en de toenemende concurrentie van andere roeiwedstrijden stopt het evenement in 2001.
Eind jaren negentig wordt het clubhuis grondig gerenoveerd en uitgebreid. Weer een financiële en logistieke uitdaging voor het bestuur en de leden. In oktober 2001 is het klaar. In de jaren daarna worden de wisselvlotten langs de beschoeiing gerealiseerd. Eind 2010 heeft de Where ruim 60 boten en bijna 300 leden.