Nieuws

10 minuten leestijd (2028 woorden)

Stavoren roeiverslag 2018

Toen wij NIET uit Edam vertrokken, vertrokken wij maar uit Stavoren.
(Vrij naar "Toen wij uit Rotterdam vertrokken".)

Tja mooie plannen, vanuit Edam naar Enkhuizen en dan oversteken naar Stavoren. De volgende dag weer terug. Lekker wisselend roeien en fietsend. Oké 6 uur vertrekken uit Edam om op tijd in Enkhuizen te zijn, maar dat moet je er voor over hebben. J

Vanuit verschillende verenigingen kwamen de aanmeldingen binnen. Sommigen uit mijn eigen vereniging, andere die ik al van andere tochten ken maar ook roeiers (m/v) die ik nog nooit gezien had. Al eerder zo georganiseerd en het valt altijd op zijn plek, maar het brengt als initiatiefnemer wel wat extra spanning mee.

Gaat dat wel helemaal goed komen?

Bij Guus de tocht als verkenningstocht aangemerkt, routes bepalen, wisselplekken bekijken etc. Maar als het weekeinde nadert gaan de weersvoorspellers de verkeerde kant op. De week ervoor nog windkracht 4 NO wat betekend heen tegen en terug mee. Leuk windje want je wil wel wat te vertellen hebben als je thuis komt. J.

Maar de "wind loopt om én op", ZW windkracht 5 tot 6 uitschieters mogelijk. De roeiers die ik wel ken (inclusief ik zelf) zitten niet in de categorie

"4 uur achter elkaar doorhalen en dan roepen Leuke tocht!".
De roeiers die ik niet ken, ga maar inschatten?

Op de woensdag ervoor gooi ik de tocht om. Geen slapers in Purmerend en Edam en vroeg op. Iedereen (inclusief de boot) op vrijdag naar Stavoren. De wind afwachten en zaterdag korte tochten maken, kijken hoeveel spierkracht we in huis hebben. Het is al donker als we met de boot in Stavoren aankomen.(Nee niet de veerboot maar de Noorderhaaks natuurlijk.) Onderweg werden de reisvorderingen gemeld. Fred is er als 1e en heeft de tent staan. Wij melden vrolijk dat hij beter binnen kan blijven want in N-H rijden wij (Yvonne, Jeannine en Cees) door een hoosbui die zijn kant op komt. René zoekt en vindt de caravan (ja de receptie was al dicht. Maar de sleutel zit in het slot. hoor. Mooi land Friesland waar zo iets kan. Alleen welke caravan is het? Berichtjes heen en weer en Fred kan schuilen in de caravan. Paulien en Madeleine zijn ook onderweg maar nog niet aangekomen.

Bela meld zich tussendoor, ze komt zaterdag maar hoe laat gaan we weg en waar is het precies? Ja dat weet ik ook niet zo uit mijn hoofd. We moeten er nog komen en wanneer we de boot in het water hebben liggen? Gaan we vanavond bekijken als we er zijn.

Maar alles komt goed en 's-avonds laat zit de ploeg bij elkaar in de caravan. Het alternatieve plan? Morgen de haven van Stavoren uit, Langs de boeien lijn richting Enkhuizen. En na één uur omdraaien zelfde route weer terug. Aan de hand van de gepasseerde boeien kun je de snelheid bepalen. Maximaal 8 km als je de laatste boei binnen één uur haalt.

DE VOLGENDE MORGEN:
Dat is dus zaterdag, de sterkste ploeg mag als eerste en bij de havenmeester leg ik onze plannen uit. Roeien? Met dat gele ding? Weten we wel dat bij Stavoren de hoogste golfslag van het IJsselmeer wordt gemeten? (Hij zal niet de laatste maritieme Stavorder zijn die ons dat met trots meld.) Ja hij gaat wel eens met een roeisloep eropuit ook met deze wind. Maar in zo'n laag ding? Omdat wij ook een ligplaats nemen geeft hij ons gratis gebruik van de botenhelling. (Waarschijnlijk in de verwachting dat we toch niet terugkomen J).

De ploeg is ondertussen al bezig de botenwagen naar de haven te brengen en Bela is ook gearriveerd. Voor haar de 1e keer dat ze buitengaats gaat, wel de cursus gevolgd maar dat is alleen theorie. "Geeft niet hoor mag jij de tweede tocht sturen. Heb je dat ook meteen gehad.". De Noorderhaaks erin. Bij een klein vlotje kunnen we gemakkelijk instappen.

Als alles en iedereen erin zit mogen ze het zeegat uit. In de haven staat alleen wind maar bij de monding zien we zeilschepen stampend tegen de golven in. vertrekken (maar wel op de motor en pas op zeil buiten de havenhoofden).

Wij niet, alleen eigen spierkracht. (Volgens Guus nooit meer dan 1,5 pk.). Fred zit op boog en is voor het einde van het havenhoofd al kletsnat. (Geeft niet door roeien en je wordt wel weer droog.) Op de Zenly app volgen we vanaf de wal de vorderingen. 5, 6 kilometer p.u. Met een oversteek naar Stavoren van 21 km, wordt dat 3 tot 4 uur voluit doorgaan. Neem je een pauze moet je zo weer een half uur goedmaken. Conclusie: Geen Stavoren – Enkhuizen deze keer. Als de ploeg na 2 uur weer terug is wil Fred zich graag even droog omkleden, willen andere graag even een toilet en andere gewoon even pauze. Het was leuk, de golven iets minder dan bij IJmuiden maar zeker niet slapper, ook weer anders dan de Waddenzee. Na de pauze gaan we voor Stavoren-Hindelopen, 10 km. Wind mee, in Hindelopen wisselen met de dan inmiddels uitgeruste roeiers.

Zoals beloofd mag Bela stuur examen doen. Na wat aarzeling gaat ze ervoor, en ze vond het prachtig. Alleen met die golven heb je als stuur niet veel te vertellen merkt ze. Heel goed vooruit kijken en ook al hebben we wind mee, de grote rollers bepalen meer de koers dan het stuurtje. 

Kite- en windsurfers stuiven voor de kust heen en weer. Zeiljachten bollen hun zeilen en verdwijnen naar de horizon en ergens daar tussen worstelen wij om koers en snelheid te houden in de hoop dat de kerktoren in de verte echt de toren van Hindelopen is. Voor het laatste stuk wisselen Bela en ik. De haven van Stavoren is breed en kon je van te voren bekijken, maar als onervaren stuur een onbekende haven in …. Voor mij trouwens ook de 1e keer sturen met de Noorderhaaks. Met kaart en kompas is het lastig om de havenmond te zien. Er zou een boeien lijn lopen richting de haven. Wat is havenhoofd en wat is een steiger of walbeschoeiing? Allemaal grijshout. Gelukkig gaat er een zeilboot naar binnen. Daar moet het dan zijn. En ja als je er vlakbij bent zie je de boeien lijn aankomen. Maar dan ben je er al.

Hindelopen is een grote haven met allemaal verschillende plekken. De walploeg heeft al een plekje gevonden, waar we er even in en uit kunnen. Maar de ene havenmeester is de andere niet. Volgens de ene kon het wel volgens de andere (en die blijkt de baas) duurt het allemaal veel te lang. (Klopt ook wel weer dit is de aanmeldsteiger voor de haven en het ene na het andere zeiljacht meld zich aan.) Bela neemt hartelijk afscheid na twee roeibeurten gaat ze met de walploeg naar Stavoren en dan naar huis. Aangemoedigd (of opgejut) door de havenmeester gaan we (te) vlot weg om halverwege er achter te komen dan onze eetvoorraad op de wal is blijven staan. Buiten Hindelopen gaan we vol tegen de wind in. Stevige rollers duwen de boot uit koers, de roeiers doen hun best en aan druk op je blad geen gebrek. Maar of die druk ook snelheid geeft? Je bent al blij als de boot niet gewoon met de golf mee gaat J.

Kitesurfers en windsufers komen ons geworstel bekijken. Rustig ontspannen, sommigen met maar één hand vast laten ze zich voortrekken. Als we zo beetje ergens halverwege zijn wissel ik met Jeannine van stuur naar slag. Even wat eten. Ja helaas, op de kade gebleven, gelukkig heeft Jeannine nog wat repen in haar eigen tas. We kunnen weer verder. Na een tijdje zie ik, nu als roeier, een rij windmolens aan de horizon staan. Maar daar waren we toch net gestopt met de wissel? Ja klopt zo snel gaat dat. De ene na de andere golf rolt de Noorderhaaks in. Soms staat de goot helemaalvol voordat het eruit loopt. (Het water loopt er alleen uit als de boeg omhoog komt. Maar ja op het IJsselmeer heb je dan al weer de volgende te pakken.) Maar dat is het leuke van dit soort tochten. Als je eenmaal bent begonnen is er geen weg terug. Alleen doorgaan en nog langer doorgaan. Na ruim 2 uur komen we de haven van Stavoren binnen. Pff effe klaar. Aanleggen.

Zijn er nog mensen voor een volgende ronde?
Nee iedereen heeft zijn portie gehad.

Bela blijkt er nog te zijn. Ze wilde ons toch nog binnen zien komen en het afronden. Opruimen, douchen omkleden en rustig naar de Italiaan die Paulien inmiddels heeft gevonden. Met moeien maar tevreden koppies zitten we aan de pasta's en pizza's. De plannen voor morgen? Eerst maar even Esther bellen dat we niet naar Enkhuizen gaan. Kan wellicht een teleurstelling zijn als je uit Den Haag naar Stavoren komt om alleen een "rondje door de haven" te varen. Maar dat blijkt geen probleem Esther vindt alles leuk als er maar geroeid wordt. Opvallend is dat er snel overeenstemming is voor PLAN C. Namelijk de Friese Meren op. De wind blijft zo rond de 5 a 6 hangen, maar om zondag weer het zelfde te doen. Nee niemand echt zin in. 

Zo staan we zondag aan de kade en gaat de Noorderhaaks de sluis door. Op weg naar de Mora, wissel bij het aquaduct en dan het Fluessenmeer op. Yvonne, Jeannine en ik zijn de walploeg. Na het opruimen van de caravan gaan we rustig naar de wisselplek. Met de auto helaas, maar je moet soms compromissen sluiten.

Wisselplek genoeg en het klots lekker tegen de walkant. Voor de Noorderhaaks een eitje en voor de roeiers in vergelijking met gisteren ook. Toch is de Noorderhaaks ook voor dit water een fijne boot. Wind mee en "vlak water" zeilbootjes en jachten laten zich meevoeren met de wind of kruisen er tegen in. Ruimte genoeg voor iedereen, en waar wij roeien is het te ondiep voor de kieljachten. Aan het einde van het meer merk je wel dat het windkracht 5 is. Met een C boot had je hier al minder lekker gevaren of hij moet in "Elfsteden tune" zijn gestoken. In Elahuizen vinden we bij de Nieuwe Melkfabriek een lekkere wisselplaats. Bootje langs de kant en een gemeenschappelijke lunch.. De eigenaresse blijkt een roeister te zijn. Maar niet voor buitengaats. De roeiploeg vertrekt het Fluessenmeer op, eilandje ronden en weer terug. Terwijl wij (Fred, Madeleine en Cees) rustig en goed verzorgd hun terugkomst afwachten. Als de Zenly app aangeeft dat ze weer in de buurt zijn, zijn wij net op tijd om de Noorderhaaks te zien draaien in de haven. Der in en der uit. Hoe was het? "Best top aan het einde van het meer stond een stevige wind en golfslag, zeker de moeite waard." Spullen wisselen en we gaan voor de terugweg. Weer wisselen bij Galamedammen. Het is meer werken dan de heenweg maar de gewone roeitechniek van balanshouden, handen op elkaar e.d. kun je nu weer gebruiken. We glijden over het water. De zon prikt door de wolken heen, speelt op de golven en schittert. Wij schitteren mee. Bij de Galamedammen nemen we gedeeltelijk afscheid. Ik ga met René en Jeannine eerder op huis aan. Jeannine heeft een jarige echtgenoot en nu de route is omgedraaid staat ze aan de verkeerde kant van het IJsselmeer. We zwaaien de Noorderhaaks uit en gaan de spullen ophalen en op huis aan. De andere mogen nog even genieten van de Mora. 

Met nog wat berichtjes houden wij elkaar op de hoogte van de voorderingen.

Ondanks de improvisatie en aanpassing op het laatste moment een geslaagd weekeinde geweest. Alles komt altijd goed, merk ik met dit soort tochten. Iedereen die deel neemt komt om "die boot daar te krijgen" en alle problemen of obstakels worden opgelost omdat er wel iemand zijn/haar vinger opsteekt en zegt "doe ik" Oké voor Fred werd het wat moeilijk toen hij de Noorderhaaks in Alpen terug kwam brengen en hij die alleen zou opruimen. Maar ook dat kwam goed want daar was Jan, net aanwezig in de loods, en ook lid van de DCR. Ook dit weer goed gekomen (Fred en Jan nog extra bedankt.)

Verder iedereen bedankt voor de deelname en de gemeenschappelijkheid van het roeien.

(Iedereen is: Bela, Cees, Esther, Fred, Jeaninne, Madeleine, Paulien, René en Yvonne.)

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Al een account? Hier aanmelden
Gast
donderdag 23 mei 2019

Webredactie/kopij

Heb je nieuws of foto's
voor de website?

E-mail naar

© 2019 PRV de Where. Alle rechten voorbehouden - Design door PeterSwebsites