ROEIVERENIGING DE WHERE
een sportieve vereniging voor jong en oud

       GRATIS PROEFLESSEN!

1 minuten leestijd (271 woorden)

De skiff “EDAM” in de soos

Met de "Schrob met Rob" dag in 2022 vond ik dat deze houten skiff wel eens een schoonmaakbeurt mocht krijgen. Het grijs van de taffts bleek niet alleen de grijze kleur van de taft te zijn. En de slidings schoonmaken na gebruik? Nou ook niet.

Maar onder al dat stof zat een, al lang niet gepoetst, koperen plaatje.

Tja een Rotterdammer aan het plafond hangen is in de regio Amsterdam toch niet gebruikelijk? ?

Wie is deze "A.J. Hes bootbouwer Rotterdam".
Dat bleek snel te vinden. Een slimme Hollander die eerst in de leer is gegaan bij Botenbouwer Deichmann en toen met de bouwtekeningen vertrok om zelf boten te gaan bouwen. (Ja Rotterdammers onder elkaar.)

Blijven de vragen:
Waarom hangt de Edam eigenlijk aan het plafond?
Zou hij het nog doen?

Meer over Hes en Deichman op de website van het roeimuseum: https://roeimuseum.nl/museumzalen/botenbouwers/hes-overschie/
Hes heeft het vak bij Deichmann geleerd. Hij vertrok daar in 1921 om voor zichzelf te beginnen, met medeneming van de bouwtekeningen, aldus Deichmann. Hij is eerst, in elk geval van 1924 tot 1931, gevestigd geweest aan de Langekade 3, aan de Kralingse Plas. In 1932 is de Langekade gesloopt voor het Bosplan. Hes was daarna gevestigd op de hoek van de Schie en de Zweth, op Delftweg 137.
In 1957 heeft ene Van Dijk de werf overgenomen, die in 1967 werd voortgezet door Busman. In 2001 stopte de werf. Het adres was toen Delftweg 335.

×
Blijf op de hoogte

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Al een account? Hier aanmelden
zaterdag, 15 juni 2024

Webredactie/kopij

Heb je nieuws of foto's
voor de website?

E-mail naar