4 minuten leestijd (762 woorden)

Nieuwe ledentocht 2023

Zondagochtend 24 september is het dan zo ver! De nieuwe ledentocht gaat van start.

De weersvoorspelling is uitzonderlijk goed voor vandaag, weinig wind, en zelfs ruimte voor de zon met een graad of 20. Eerlijk gezegd ver boven verwachting gezien het herfstige weer de eerdere dagen. Dit mooie weer maakt het vroege opstaan een stuk gemakkelijker en de zin in dit evenement vele male groter.

Om 9.30 uur verzamelen de deelnemers zich in de soos van het clubhuis. Er hebben zich 9 nieuwe leden aangemeld. Vergezeld door 5 ervaren roeiers.

Eerst is het tijd voor een kopje koffie, koek en een voorstelronde. De organisatie, onder leiding van Jaap, geeft al snel aan dat ons een uitdagende route met uiteenlopende obstakels te wachten staat (daarover later meer). De begeleiding is dus niet alleen voor noodzakelijke techniek tijdens het roeien of bij het stuurwerk, maar ook voor onderweg! We zijn met een grote groep, er vertrekken 4 goed gevulde wherry's.

De route leidt ons via de Where door het centrum van Purmerend. Eerste obstakels hierbij zijn de bruggen in ons stadje. Dus, pas op de riemen aan beide zijden. Iets laten slippen, en vooral, hoofden laag!

Via het centrum komen we uit op het Noord-Hollands kanaal. Lekker breed water en mooie vergezichten over ons prachtige land.

Gelukkig is er weinig golfslag op het kanaal. Met deze omstandigheden is het prettig watersporten voor zowel stuurman(nen) als bemanning.

Door dat we met wherry's op pad zijn is het ook mogelijk onderweg van plaats in de boot te wisselen. Zo komt iedereen aan een kans lekker calorieën te verbranden met roeien of stuurmanskunsten te oefenen. Zoals je je wellicht kan voorstellen vergt dit enige lenigheid van betrokkenen. Maar met wat advies her en der en geluk van het rustige water is dit goed te doen.

Bij de Jispersluis slaan we af en gaan we het laagland in. Eerst moet de sluiswachter geattendeerd worden op onze aanwezigheid om de sluisdeur geopend te krijgen. Al snel kunnen de eerste twee boten de sluis in. Puntje van attentie hierbij is dat de boten niet blijven haken tijdens het aanpassen van het waterniveau. Alles is goed gegaan met het afzakken en we vervolgen onze weg. Wederom een leuk obstakel overwonnen!

Dan bereiken we al snel de lunchplek. De wherry's worden aangelegd. Dit alleen is al een klus gezien er geen steiger ligt zoals we gewend zijn bij de club. Maar met nodige begeleiding vindt dat ook z'n weg. Lunch-team René en Ria voorzien iedereen van een heerlijke kippensoep en koffie of thee.

Na de pauze is het tijd dat de nieuwe leden wisselen van boot. Zo leer je ten slotte zoveel mogelijk nieuwe leden kennen. Met nieuwe boot samenstelling vervolgen we onze tocht tussen de weilanden door, al zigzaggend richting Neck. Dan doemt daar in een doodlopend watertje het volgende obstakel op. De kano-overhaal plaats. Dit komt er op neer dat de wherry's over de Jisperdijk getild moeten worden. Oplettende bewoners zetten hun auto iets aan de kant zodat er plaats is om de boten veilig over te halen. Met vereende krachten is ook deze obstakel geklaard.

Direct na de overhaal bevindt zich al een nieuw obstakel. Zo hebben wij begrepen van Jaap, het laagste bruggetje van Noord-Holland. En die is laag! Afhankelijk van de waterstand is hoe "gemakkelijk" een boot plus bemanning er onderdoor kan. Men dient plat in de boot te liggen. Soms moet zelfs de rugleuning van het stuurbankje losgehaald worden om niet te hoog uit te steken. Traag maar gestaag gaan we onder het laagste bruggetje van Noord-Holland door. De komende meters zijn erg smal water en vormen daarmee een volgende uitdaging. Roeien met de riemen die we hebben moet iets anders. Gebruik slechts één riem en houdt deze vast halverwege. De andere riem mag parallel aan de boot slippen. Wederom traag en gestaag vinden we onze weg langs de woonboten van Neck om uiteindelijk in breder water terecht te komen. Met een normale slag vervolgen we onze weg richting het Noord-Hollands kanaal. En zo weer via het centrum van Purmerend (en zelfde bruggetjes) terug richting clubhuis.

Bij terugkomst dienen de boten uit het water gehaald te worden, schoongemaakt en opgeborgen worden in de loods. Ja ook dat hoort bij het roeien hebben we geleerd. Na gedane arbeid is het tijd voor een borrel, in het zonnetje, op het terras. En kijkt iedereen moe en voldaan terug op een mooie tocht. En bovendien een fijne groep mensen om te leren kennen en mee te roeien! Op nog vele jaren roei-plezier!

Lucas

×
Blijf op de hoogte

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Al een account? Hier aanmelden
vrijdag 01 december 2023