2 minuten leestijd (392 woorden)

Lichtjestocht in Amsterdam

Vrijdagmiddag 20 december togen een dozijn Purmerendse roeiliefhebbers richting '020' om aldaar de nachtelijke lichtjes vanuit een roeiboot te gaan aanschouwen.
De weersvoorspellingen leken gunstig, de temperatuur ok en de door roeilid Sonja voorgespiegelde soep aanlokkelijk.

Wat zou ons nog in de weg kunnen staan er een succesvolle avond van te maken.
Keurig op tijd arriveerden wij met drie auto's bij Sonja in het oostelijk havengebied alwaar wij, na haar prachtige VOC appartement te hebben bekeken, werden verwend met smakelijke hapjes en heerlijke soep.
Met voldoende ballast in ons 'vooronder' om de nachtelijke golfslag te kunnen doorstaan reden wij in konvooi richting Roeicentrum Berlagebrug.
Hoe warm en aantrekkelijk de soos van dit gemeentelijk roeiverblijf ons ook toelachte, de brede Amstel lag daar extreem donker en dreigend voor ons.
Het was er echter een komen en gaan van boten, waarvan sommige bemanningen en roergangers zichtbaar in kerststemming verkeerden.
Drie net aangekomen instructeurs waren nog nauwelijks van de kou bekomen of zij namen ook onze Where-delegatie al mee de duisternis in. Na de eerste donkere slagen doemden gelukkig al snel de eerste lichtjes op die ons verder langs het Amsterdam Light Festival zouden voeren.De nachtelijke aanblik vanaf het water langs zoveel feeëriek vermaak zorgde ervoor dat er rustig en veelal zwijgend werd doorgeroeid. Ieder genoot op zijn of haar manier van deze kleurrijke duisternis.
Na via de Binnen-Amstel en De Munt het Rokin te hebben bereikt leek de haakse bocht en versmalling aldaar een waar filedrama te worden. Een partyboot had in de smalle Grimnessesluis geen enkele compassie met onze voor een deel boord-roeiende boten. Dit veroorzaakte een flinke opstopping, moeilijk gemanoeuvreer en vele verwensingen over en weer. Een toegesnelde politieboot mocht orde op zaken gaan stellen maar voor menig roeiboot was het reden om voortijdig een beter bevaarbare route te zoeken.Uiteindelijk bereikten alle deelnemers heelhuids het openwater van het Oosterdok waarna Nemo kon worden 'gerond'. Langs de lichtjes van het Wertheimpark en de Hortus werden al gauw de Amstel en de Magere brug bereikt.
Na lekker op de Amstel nog even wat kracht bij te hebben gezet kwam al snel ons eindpunt weer in zicht zodat wij tegen uur 10:00 uur voldaan achter een glaasje warme wijn konden plaatsnemen.
Een fijne roeiavond die voor een aantal van ons zeker reden zal zijn geweest om nachtelijk Amsterdam in de dagen erna nogmaals te bezoeken.
Een zeer fraaie 'timelapse' van dit lichtfestival is hieronder te zien.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Al een account? Hier aanmelden
Gast
zaterdag 23 oktober 2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://prvdewhere.nl/