9 minuten leestijd (1766 woorden)

Elfstedenroeimarathon 2019

Om meteen maar met de finish te beginnen, we hebben ons doel bereikt, namelijk de in 2018 gevaren tijd (21.16 uur) verbeteren.

De 210 kilometer lange monstertocht is volbracht in 20 uur en 15 minuten. In 2018 startten we als laatste met startnummer 97 en eindigden we op de 42e plaats. Bij de editie van 2019 startten we als nummer 45 (van 107 deelnemende ploegen) en eindigden we op de 24e plaats!

Voor meer foto's en video's klik je hier.

Wedstrijd

We maakten ons vooraf geen illusie dat we in de buurt zouden kunnen komen van de top drie. Het winnende team (Gyas) kwam om 13.00 uur over de finish. Wij deden dat om 16.28 uur, maar waren daar ongelooflijk blij mee. Het resultaat was de kers op de taart, vanwege de goede onderlinge sfeer, waarbij we geholpen werden door prachtig (roei) weer.

Vooraf

Iedereen wist al enkele maanden vooraf welk traject hij/zij moest sturen, zodat de route van tevoren goed bestudeerd kon worden. Vooral in de nachtelijke uren, is het van belang om te weten wanneer je bij de sloot bent, waar je naar bak- of stuurboord moet sturen!Verder moesten de roeiers er natuurlijk voor zorgen dat er de afgelopen maanden flink wat roeikilometers werden gemaakt. Daarvoor hebben we allemaal ons best gedaan. En omdat er onderweg 20 keer van bemanning moest worden gewisseld, was het belangrijk om dat wisselen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Dit hebben we geoefend en zo konden we vaak binnen een minuut de boot van verse roeiers en een verse stuur voorzien.

Belangrijk: onze chauffeurs

Het Elfstedenroeiteam bedankt onze chauffeurs, die ons overdag én ook 's nachts dwars door Friesland hebben gereden, van de ene wisselplek naar de andere. René, Yvonne, Tom, Peter, Matthijs, Jan, Erik en Marion, enorm bedankt. Door jullie hoefden we ons geen zorgen te maken of we op tijd bij het volgende wisselpunt zouden zijn.

De start

Vroeg in de middag reisde het hele team af naar Leeuwarden. Hier werd de boot opgetuigd en door de inspectie goedgekeurd. Denis had een heerlijke maaltijd klaargemaakt, waar we samen van genoten, en waarop we zeker de eerste uren konden bouwen.

Op 31 mei klonk om 20.00 uur het startschot in Leeuwarden. De eerste boot die mocht starten, was de winnaar van vorig jaar. Elke 15 seconden vertrok de volgende boot en om 20.13 uur was De Where aan de beurt. Pieter van der Hoek (nu actief bij Skøll)stuurde onze Jan van Gent met Henk en Bart van den Bergh (vader en zoon) als roeiers. Zij raffelden de eerste kilometers razendsnel af en wisten meteen al drie minuten in te lopen op het tijdschema van 2018. In Wyns mochten Jeroen Vos en Ada Verdonk hun eerste etappe gaan roeien met oud lid Bart Vos als stuur. Bart roeide zelf niet, maar stuurde wel 10 trajecten! Ook Jeroen en Ada liepen in op het schema van vorig jaar. Bij Klaarkampsterbrug was het de beurt aan Frans Kat en Diane Groot, met Wim van der Hoek aan het roer. Zij maakten het rondje door Dokkum, waarbij vijf lage bruggen (liggen!) moesten worden gepasseerd en waar de eerste stempel kon worden gezet. Terug in Klaarkampsterbrug werd duidelijk dat de tijd van 2018 zou gaan sneuvelen.

Nacht

Daarna mochten Denis Ducloo en Rolf Olsen, met Bart Vos weer aan het roer, de tocht vervolgen naar Altsjerk (bij Bartlehiem bakboord-uit!). Inmiddels was het donker geworden. In Altsjerk begon de eerste roeibeurt van Pieter en Wim van der Hoek, eveneens zoon en vader, gestuurd door Bart van den Bergh. Ondanks een botsing met een dikke boei en de hinder door een onverlicht en stinkend motorbootje, kwamen zij ongeschonden in Leeuwarden aan. De tweede stempel kon worden gezet!

In Leeuwarden begonnen Jeroen en Ada, weer gestuurd door Bart Vos aan hun volgende traject, naar Weidum en daar mocht Denis zijn stuurkunsten laten zien met Henk en Bart van den Bergh als roeiers. Weer werd er ingelopen op het schema van 2018. Bij Dearsum nam de altijd betrouwbare Ada het stuur in handen, om Frans en Diane door Sneek te loodsen, onder lage bruggen en door verstopte zijsloten. De stempel in Sneek was binnen!

Dageraad

In Sneek mochten Pieter en Wim weer instappen met Bart Vos aan het roer. Opnieuw een botsing, nu met de stokken van een fuik, waarvan vooraf werd gezegd dat die met een oranje lamp werd verlicht; niet dus. Maar gelukkig, weer geen schade en via stempelpost IJlst, werd het traject naar Woudsend afgewerkt. Inmiddels begonnen de vogels voorzichtig te zingen, en begon het te dagen in het oosten. In Woudsend lagen we al 37 minuten voor op het schema en dat kwam de stemming absoluut ten goede.

Golven op het meer

Bij Woudsend was er ondanks de ochtendschemering, voldoende licht, toen Rolf en Denis, met Jeroen aan het stuur, met zwemvesten aan het Slotermeer over gingen. Vooraf was al aangekondigd dat er sprake zou zijn van golfslag en dat klopte dan ook. En zo waren we toch nog blij dat er een pomp in de boot zat, waar Jeroen flink gebruik van heeft gemaakt. Via stempelpost Sloten, voeren zij door naar Balk.

Luts en Morra

In Balk was Diane aan de beurt om te sturen en nam de familie Van den Bergh weer de roeiplekken in, om door de Luts te racen naar Woudbrug. Vanaf Woudbrug mocht Bart Vos weer aan het roer, nadat hij even wat tijd had gehad om een uiltje te knappen. Zwemvesten weer aan! Jeroen en Ada moesten tegen een pittige westenwind in beuken over de Morra, maar kwamen gelukkig heelhuids aan in Stavoren: de volgende stempel was binnen.

Zwaar water

In Stavoren bleef Bart aan het roer en mochten Pieter en Wim naar Hindeloopen roeien. Een lastig stuk, met ondiep smal water, basaltkeien aan de kant en heel veel waterplanten. Bij de stempelpost in Hindeloopen versperde een andere boot met een onhandige stuur, de smalle doorgang en ontstond enige irritatie vanwege het onnodige tijdverlies. Achteraf, op een hele dag zijn die paar minuten natuurlijk betrekkelijk, maar als roeiers die diep zijn gegaan, willen we wel graag dóór, ja! 

Ook het volgende traject, via stempelpost Workum, naar Nijhuizum verliep moeizaam. Stuurman Rolf en roeiers Denis en Bart van den Bergh, ploegden zich een weg door een modderige vaart. De vraag kwam op, of het diepstekende roer van de Jan van Gent, geschikt is voor deze tocht. Bij Nijhuizum waren zij dan ook blij dat ze werden afgelost. Bart Vos ging weer sturen en Frans en Diane roeiden met een lekkere rugwind naar Bolsward. Zelfs de gevreesde lage brug bij Parrega ging voor hen open!

Het wordt steeds warmer

In Bolsward werd opnieuw gestempeld en nam vader en zoon Van der Hoek de roeiposities in, met Ada als stuur. Op dit bochtige traject naar Arum bleek opnieuw dat het roer in de scherpe bochten, de boot te veel afremt en dat kost natuurlijk allemaal tijd. Ondertussen werd het steeds warmer en de wissel van de bemanning was dan ook zeer welkom.

Bart Vos begon in Arum aan zijn zevende stuurbeurt met Rolf en Jeroen als roeiers. Zonder te verdwalen werd de stempel post in Harlingen bereikt en daar was het weer de beurt aan Henk en Bart van den Bergh, met Ada aan het roer. Ada had de kaart van Harlingen goed bekeken en ging stuurboord-uit, waar twee andere ploegen rechtdoor gingen. Weer twee boten gepakt! Met wind mee over het Van Harinxmakanaal, vlogen ze naar Franeker, waar alweer de laatste stempel moest worden gezet. In Franeker bleek dat we al 54 minuten vóór lagen op het schema van 2018. Waar zou dit eindigen?

Franeker met een zwart randje

De omstandigheden zaten dus lekker mee. Als het zo warm is, is het fijn dat je de wind grotendeels mee hebt. Er was ook niemand die zich ziek, zwak of misselijk voelde, ondanks de overgeslagen nachtrust. Kiezen op elkaar en doorbijten, ook na de minder geslaagde wissel in Franeker, waar eigenlijk niemand de boot vasthield die met zijn riggers in de brandnetels hing. Het ging allemaal goed; tja, soms zit het mee….

Frans en Diane verlieten Franeker, met Bart Vos opnieuw aan het roer. De naam van deze plaats heeft nog altijd een zwart randje, omdat hier ooit een afslag werd gemist, waardoor De Where uiteindelijk buiten de tijd finishte. Deze keer verdwaalden we niet en met een fijne wind mee, werd Berlicum bereikt.

De laatste lootjes

Daar mochten Denis en Rolf, met Wim aan het stuur, aan de voor hen laatste etappe beginnen, onder talloze bruggetjes door, die soms smaller zijn dan ze er uitzien. De vermoeidheid gaat nu echt zijn tol eisen en de opluchting is dan ook groot als de roeiers horen dat het kanaal bij Deinum in zicht is. Daar mag Bart Vos nog één keer sturen. De laatste etappe is een prooi voor Jeroen en Pieter. Zij raffelen dit traject in hoog tempo af, passeren nog twee boten en pakken de laatste minuten op het schema van 2018.

Finish

Onder luid gejuich van de andere leden van de ploeg, de chauffeurs en de meegereisde supporters, racen zij onder de finishvlag door. De tijd van 2018 is met 1 uur en 1 minuut verbeterd. Tijd voor emoties, na anderhalf etmaal zonder slaap en met een langzamerhand volledig verstoorde spijsvertering, maar de euforie over onze geslaagde tocht heeft de overhand.

De stempelkaart kan worden ingeleverd en de kruisjes worden in ontvangst genomen. We krijgen oranjekoek en mogen eindelijk een lekker koud biertje drinken.

Samen

Samen uit, samen thuis, dus samen de boot aftuigen, samen de botenwagen opladen en daarna gezellig samen eten, samen ook met de aanwezige chauffeurs en de andere supporters van ons team, waaronder Sanneke die onderweg steeds onze resultaten via social media kenbaar maakte.

Teamprestatie

Het mooie weer, het mooie eindresultaat, de goede onderlinge sfeer, alle support die we onderweg kregen van clubleden, familie, vrienden, collega's en vele onbekenden, het heeft allemaal bijgedragen aan het feit dat we nu kunnen zeggen: DIT WAS GEWELDIG.

Wim van der Hoek, mede namens

Ada Verdonk
Diane Groot
Frans Kat
Jeroen Vos
Denis Ducloo
Rolf Olsen
Pieter van der Hoek
Henk van den Bergh
Bart Vos
Bart van den Bergh 

 

Reacties 2

Gast - Bouk op zaterdag 08 juni 2019 19:52

Leuk om te lezen Heb jullie proberen te volgen via het live kaartje, het was gokken waar jullie zaten maar uiteindelijk werd alles duidelijk. Goed gedaan!!!

Leuk om te lezen :) Heb jullie proberen te volgen via het live kaartje, het was gokken waar jullie zaten maar uiteindelijk werd alles duidelijk. Goed gedaan!!!
Gast - Frans op zondag 09 juni 2019 00:09

Mooi verslag, dito beelden en een reuzeknappe klassering. Chapeau mensen!

Mooi verslag, dito beelden en een reuzeknappe klassering. Chapeau mensen!
Al een account? Hier aanmelden
Gast
maandag 20 september 2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://prvdewhere.nl/