3 minuten leestijd (602 woorden)

60 jaar passie voor roeien

De Purmerendse roeivereniging (PRV) 'De Where', bestaat dit jaar 60 jaar. 29 september a.s. is er een reünie voor leden en oud-leden. Het Gezinsblad neemt u mee langs een imposante tijdlijn.

Op de plek waar nu het etablissement 'Het hoedje van de Koningin' is gevestigd, aan de kaasmarkt, vindt de oprichting plaats. Het is dan 2 oktober 1958. Purmerend telt ongeveer 10.000 inwoners, en dankzij een advertentie in de plaatselijke krant zijn zo'n 50 belangstellenden bijeen gekomen. Hun gezamenlijke passie: roeien. Op dat moment is er nog niets gerealiseerd: geen geld, geen boten en geen clubhuis. Purmerender Henk Oosterveld wordt die avond verkozen tot voorzitter. De Purmerendse roeivereniging (PRV) is een feit.

WEDSTRIJDEN
In die eerste dagen wordt de loods van de 'augurken inleggerij' langs de Where gebruikt. De club telt op dat moment 2 boten en 31 leden. De contributie bedraagt een schone 18 gulden per jaar. In 1959 worden de eerste wedstrijden geroeid. De 4 deelnemende boten 'De Schermer', 'De Beemster', 'De Purmer' en 'De Wormer' worden officieel gedoopt door de dochter van (destijds) burgemeester Reinder Kooiman. Vanaf dat moment krijgt de  roeivereniging ook zijn officiële naam: 'De Where'.

In 1960 sluit de vereniging zich aan bij de KNRB (Koninklijke Nederlandse Roeibond). Twee jaar later wordt een zogenaamde 'Overnaadse Vier' aangeschaft, die de naam 'Starnmeer' draagt. Inmiddels is duidelijk dat PRV De Where landelijk steeds meer een vereniging van naam wordt. Roeiers uit Purmerend doen internationaal mee aan diverse toertochten. Zelf organiseert het in 1963 de Waterlandtocht, de voorloper van de Purmerrondrace.

LOCATIE
Eind jaren '60 moet de vereniging voor de zoveelste keer verhuizen naar een andere locatie. Maar dit keer definitief. De gemeente Purmerend stelt namelijk een mooie plek beschikbaar, daar waar de Purmerringvaart de Where kruist. In 1971 worden de junioren jongens (17-18 jaar) voor het eerst Nederlands kampioen. Daarna worden nog veel meer successen behaald, de vereniging bruist.
Successen voor de jeugdploeg.
Een foto uit de oude doos.

 PURMERRONDRACE

In 1983 bestaat PRV 'De Where' 25 jaar. Op dat moment telt de vereniging maar liefst 300 leden en 50 boten. Bij de jubileum-loterij wordt er dat jaar bovendien genoeg geld opgehaald om nog een zogenaamde C4 aan te schaffen. In oktober 1987 wordt dan voor het eerst een heuse Purmerendse, nationale roeiwedstrijd georganiseerd: De Purmerrondrace. Vanuit het hele land doen roeiers mee aan een roeirace van formaat, namelijk 21,7 km. Dankzij het grote succes is de Purmerrondrace vanaf dat moment een race op de nationale roeikalender. Op het hoogtepunt van de race doen er maar liefst 60 teams, ruim 300 roeiers mee.

Helaas zijn de weergoden de race niet goed gezind. Slechts 1x is het ècht mooi weer. Alle andere keren is het ronduit regenachtig en winderig. Twee keer zelfs zo ernstig dat de wedstrijd moet worden afgelast. In 2001 wordt de wedstrijd vanwege organisatorische omstandigheden voor het laatst gevaren. 

GEBOUW

In 1987 schaft de vereniging een zogenaamde 'acht' aan. Een roeiboot van maar liefst 18 meter. Dankzij de inzet van de leden, wordt het verenigingsgebouw omgebouwd zodat het gevaarte kan worden gestald. Vandaag de dag heeft de vereniging een prachtig en modern (roei)gebouw, inclusief een indoor roeiruimte met 4 ergometers. Nu de vereniging 60 jaar bestaat, is besloten de Purmerrondrace weer terug op de agenda te zetten. Echter vanwege te kort aanmeldingen is dat helaas nog niet dit jaar. Maar de vereniging is vastbesloten de traditie weer in ere te brengen.

Let op: 29 september organiseert PRV De Where een reünie voor leden en oud-leden.
Inschrijven kan middels een button op de website: www.prvdewhere.nl/reunie/aanmelden

Met dank aan het Gezinsblad (Vincent Jansen)

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Al een account? Hier aanmelden
Gast
woensdag 23 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://prvdewhere.nl/